Friday, February 3, 2023

Blockchain.. Apa tu? Apa kaitan dengan crypto dan NFT pula?


Video saya tentang NFT sebelum ni hangat orang bincangkan dekat facebook.. Kali ni saya nak terangkan tentang blockchain pula.. Teknologi disebalik NFT tu.. Sama macam crypto…

Ini video saya tentang NFT dan kenapa banyak NFT digunakan secara zalim bagi saya

#beranibuat



Source link

29 comments

  • Saya bukan nak hentam teknologi blockchain ya.. Tujuan video saya untuk education.. Bila saya nampak sesebuah teknologi atau tools itu banyak digunakan dengan "tak best", jadi saya terpaksa fokus risikonya berbanding kelebihannya dulu..

    Guna sebarang tools tiada masalah.. Pastikan cara gunanya baik..

  • Mula2 tengok yg mat Saleh punya jelas kan pasal Blockchain tapi x paham gak last baru check yg melayu punya baru faham.

  • Aku dengan dia mmg tak puas hati tol la penerangan sgt jelas dan senang faham 😂

  • Blockchain + Demand&Supply = bitcoin, So demand and suppy tu terdapat kezaliman?
    Blockchain sahaja seperti ape yg diterangkan tu memang legit dan information susah nak di ubah sbb decentralize.. very usefull tools untuk menghapuskan rasuah..

  • Terbaik Dan tahniah atas penerangan..we are support you Berani Kerana Benar

  • KAU LAGI ZALIM NAK ORANG IKOT APA KAU CAKAP KAU MANUSIA BIASA JEE TAK SEMUA BETUL APA KAU K CAKAP ZALIM ZALIM BILA ORANG KOME NAK MARAH HAHHAHHAHHA SEMUA ORANG ADA BEZA BERFIKIR TAPI DUK GUNA AYAT ZALIM

  • Saya nak tanya tuan. Tuan berani buat…adakah tuan berani tanggung?

  • Bnyk je manfaat crypto . Invest & risk management. Buruk xburuk pun ttap mnfaat nya tggi kpd umum . Btw bitcoin mudah utk dcairkn jd trdesak . Mgkin d mlysia org xambik tahu .

  • Bro nampak penat. Tetap semangat bro. Ramai support bro

  • Bagi contoh mcm ni mmg bagus,sbb nmpk apa y berlaku..bnda digital adalah bnda komplet,org awam sukar faham trmasuk org y tulis komen ni..tQ bB

  • ok mantap,.Lepas ni buat video tentang web3.0 plak ye. Thanks

  • penjelasan yg paling senang faham pasal bitcoin setakat nie sebab nampak fizikal dia..

  • Penjelasan yang sgt baik Blockchain.

  • bang pakai kerusi apa tu .cam cantik je

  • Ramai yang tktau fundamental bitcoin dan blockchain tpi acah2 OG ada nft. Bitcoin halving pun masih tak faham lgi set set tu

  • Zalim ni dipengaruhi oleh masa. Ada ketika ianya zalim, sampai suatu masa ianya tidak menjadi zalim. Dalam dunia realiti pun mmg wujud byk kezaliman. Sy bg contoh dlm sektor pekerjaan, misalnya pelajar lepasan ijazah dan pelajar sarjana direkrut sebagai pekerja sambilan harian & pekerja personel mystep di bawah seliaan pekerja tetap pendidikan tertinggi spm. Itu dikira sebagai zalim.

  • METAFLIESCLUB
    First 2000 members get whitelisted !
    Those who follows us on Twitter and join discord will be rewarded:
    1.
    https://discord.gg/MdjqPSHj6X
    2.
    Follow us on twitter: https://twitter.com/metafliesclub

  • blockchain bermanfaat terutama kepada sistem kewangan untuk mengelak dari manipulation dari segi kawalan dan safety…. seburuk mana idea blockchain ianya adalah solusi terbaik setakat ini membentuk sistem masa depan. dah bermacam kecaman dan bad review ttg crypto tetapi sampai hari ini cyprto membuktinya ia telah mula diterima pakai

  • apa yg berani buat bincangkan sangat bagus dan clear

  • ada je project crypto yg mmg legit,yg btul2 solving problems..tp underated,yg famous sume bnde2 hype yg mcm tn ckp real value xde mcm memecoin (shib,doge)…nft pn sama,ade je yg legit,kdg value dia bkn pada art tp membership dia..xdnafikn ade je org amek kesmpatan buat art2 asl bole pstu jual mhl2 tp product tu mmg xde value langsung, kalau artist yg produce art yg kte tau ssh payah dia nk design or lukis n jual dlm nft tu kira ok lg la..ap2 pn sy stuju tn ckp..mencipta value dari sesuatu yang tidak relevant tu zalim,spe yg nk ceburi dlm crypto/nft mmg kne btul2 fhm & kaji stiap coin tu,jgn main labur je

  • Ada sikit2 teaser bengkel ye bang hahahahaha tak sabar nak tengok.

  • saya ada baca juga komen pasal video nft zalim tu, ramai yg kecam walaupun abg ni menerangkan berdasarkan fakta, saya juga tidak menentang nft tapi sya juga faham apa yg abg ni sampaikan pasal zalim tu…

  • power psl blockchain bole jd hacker..kn? huhu

  • Insyaallah masa depan panjang umur

    saya berkerja dalam bidang Blockchain dan Web 3.0, sekarang masih baru belajar.

    teknologi ni luas bukan sekadar boleh jual beli tapi ia sebagai satu teknologi pengesahan sekuriti yang high level encryption.

    mungkin zaman depan kita boleh transfer duit ringgit tanpa bank dan mengunakkan cukai sebanyak 0.001 ringgit

  • Sekadar perkongsian aku tak ckp la nft ni haram dan langgar syarak pasal dia pon baru lagi. Cuma ustaz aku pernah pesan mana2 sistem dan cara senang nak buat duit, sistem dan cara tu la kita nak kena waspada sikit takut melanggar syarak tanpa kita sedar. Sebab selalunya benda y langgar syarak ni la y senang nk buat duit. Kalau susah takdenya org ramai sibuk nak buat. Bila jadi senang itu lah jadi ujian kita. Ujian sejauh mana kita boleh menahan diri dari terjebak semata2 nak hidup senang dgn cara senang. Better kita wait n see dulu sampai fatwa berkenaan nft ni keluar. Dan dari apa y aku faham fatwa berkenaan nft ni lambat keluar sbb sistem nft ni masih pon baru lagi kita tak tahu samaada akan ada perubahan dlm masa terdekat ni ataupon tidak. So diaorang pon masih tgh wait and see juga

  • Siapa berminat mendalam boleh belajar secara percuma di web Future Learn ataupun ambil Diploma in Blockchain kerjasama UMP

  • Perkongsian b'manfaat bang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *